5 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Fasadmålning: Sju tips för bästa resultat

En fasadmålning är ett måste med jämna mellanrum för alla hus. Färgen flagnar och utsätts för väder och vind, och tappar därmed sin skyddande funktion för huset. Lägg därtill att en nymålad fasad ger ett rejält ansiktslyft för ett hus så blir detta ett av de viktigare husarbetena du kan genomföra.

1. Välj färg för DITT hus – inte någon annans

Färgvalet är för många en ångestfylld process. Ska jag välja samma som förut? Hur ”galen” vågar jag vara? Hur kommer färgen att förändras, hur ser fasaden ut om 5-10 år? Här gäller det att både lyssna till dig själv och din personliga smak, samt att rådfråga målarna som ofta har bra koll på vad som fungerar bäst för olika typer av hus och områden. Kom även ihåg att kommunen ofta har regler för vilka färger som är okej i ett visst område, detsamma kan gälla en samfällighet eller bostadsrättsförening.

2. Kolla in grannar och omgivande natur

En viktig del i att få till rätt färg på fasaden är att se till att kulören samspelar med närliggande hus samt din trädgård och annan natur runt omkring. Kanske kan fasadens färg plocka upp nyanser i äppelträden på tomten? Eller kan du skapa en intressant färgskala kopplad till grannhusens fasadfärg?

3. Våga fråga när du ska måla!

Att anlita en firma för att måla om fasaden kostar ofta en rejäl slant, då ska du inte tveka att utnyttja deras kompetens till max. Be om tips eller inspiration från målarna och fråga om allt du undrar över. Målaren målar antagligen fasade många gånger om året och vet ofta vad som är bästa lösningen för just ert hus.

4. Kombinera med annan renovering

Ofta kan en ny fasad kännas lite märklig om exempelvis husgrunden är på väg att smulas sönder eller taket känns fallfärdigt. Då kan det vara lämpligt att kombinera fasadmålningen med exempelvis en takomläggning eller annat arbete som behövs för att huset ska kännas tipptopp.

5. Ta in pris från fem målerier

Just för att det ofta kostar en bra slant att måla om ett hus finns det också mycket att spara på att göra ett gediget förarbete där du granskar olika måleriers priser på din husmålning. En standardrekommendation är att försöka få in minst tre men helst fem stycken olika offerter på ditt måleriarbete. Sedan kan du både se om någon sticker iväg i pris, antingen för högt men även för lågt, och rent allmänt få en känsla för om någon av målarna inger lite extra förtroende och seriositet.

6. Måla om hus till rätt pris

Hur vet man då vad som är det rätta priset för en fasadmålning? Generellt kan du räkna med att en kunnig och seriös målare tar mellan 400-650 kr i timmen inklusive moms (du får dock göra ROT-avdrag på denna kostnad, vilket ger ett avdrag om 30%). Men eftersom varje fasadmålning och varje hus är unikt är det enda rätta sättet att hitta det korrekta priset att helst låta flera målare göra hembesök för att se över dina förutsättningar och kunna ge en väl underbyggd offert.

7. Inköp av färg

En viktig del av priset för det hela är naturligtvis själva färgen. Rådgör gärna med din målare innan du köper färg, ifall du vill köpa in den själv. De kan ha viktiga synpunkter på vilken färg som är lämplig. Fråga gärna också målarna vad priset blir om de köper in färgen åt dig, de kan ofta ha bra rabatter hos återförsäljarna vilket ger ett bättre pris på din fasadmålning i slutändan.
Skapa en prisförfrågan här >>