12 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Måla om hus? Detta måste du veta

Dags att måla hus? För att det hela ska bli lyckat behöver du följa dessa tips från Proffsmålerier.se. Då ökar du radikalt chansen att din måleriarbete blir lyckat.

Ta in priser från flera målarfirmor

Det vanligaste misstaget många hemägare gör när de ska måla om och vill ta in experthjälp är att de får kontakt med en målare och anlitar denne på studs. I bästa fall blir det en lyckoträff men det kan också innebära att du missar en annan målare som kanske hade varit ännu bättre lämpad för dina behov och hade kunnat erbjuda ett bättre pris. Läs här hur du säkerställer att målaren är seriös. Eftersom en ommålning kan varierar jättemycket i pris har du massor att vinna om du försöker begära in prisuppgifter från minst tre-fyra olika målare.

Måla om själv eller köpa tjänsten

Att måla om är ett relativt enkelt arbete för den som har tid och lust till det. Men kom ihåg att följa instruktionen på färgburken, olika färger har olika förutsättningar vad det gäller antal strykningar, torktid och andra egenskaper. Kom bara ihåg att det idag är billigare än någonsin att anlita målare om du äger en bostadsrätt eller ett hus, eftersom du får göra ROT-avdrag på kostnaden för målarens tjänster. En målare som debiterar 400 kr/timme kostar alltså efter avdrag bara 280 kr/timme.

Färglära

Att välja färg kan vara knepigt. Om du inte bara kör på ”säkra kort” som allt i vitt eller en diskret fondvägg så är det en hel vetenskap att hitta färger som passar ihop och som går väl ihop med resten av ditt hem. Oaktat om du ska måla själv eller ta in hjälp utifrån bör du rådfråga de med expertis inom måleriarbeten. Fråga målare, personal i färgbutiken eller om du verkligen vill ha koll; anlita en professionell inredare.

Jämför kostnadsförslagen

När du förberett dig och fått en bild av arbetet du vill ha utfört och även tagit in prisförslag från målarfirmor är det dags att låta målarna tävla mot varandra! Jämför deras kostnadsförslag och prata med dem för att få en känsla för hur ni ”klickar” med varandra. Du ska absolut låta priset styra ditt val till viss del, men kanske ännu viktigare är att den målare du anlitar för att måla om ditt hus eller din lägenhet verkligen förstår dina önskemål och känns allmänt förtroendeingivande.

Snåla inte – en renovering sker så sällan

Givetvis ska du inte spräcka din budget men kom ihåg att en badrumsrenovering antagligen inte är något du gör särskilt ofta, och även om det kan vara frestande att välja billigaste möjliga lösning hela vägen så kan den där lilla extra detaljen eller lyxen i valet av duschkabin, inredning eller kakel ändå innebära både förhöjd livskvalitet men också ett väsentligt högre värde på din bostad. Något som kan ge tillbaka pengarna och mer därtill den dagen det blir dags att sälja.

Skriftligt avtal

Oavsett hur omfattande måleriarbete som ska utföras så bör ni skriva ett avtal som reglerar när arbetet ska utföras, enligt vilka standarder, vad det ska kosta och vad som händer om det blir försenat. Oftast har målarna färdiga avtalsmallar att utgå från, se till att läsa dessa noga och ställ frågor om du undrar över något du inte riktigt förstår. Ju tidigare du tar in prisuppgifter på din tänkta ommålning desto större chans har du att få just den målerifirma du önskar. Med god framförhållning ökar också chansen att kunna förhandla om priset.
Skapa en prisförfrågan här >>